HÅLLBARHET

TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD!


Hållbarhet är grunden för vår verksamhet. Allemansrätten ger oss möjlighet att upptäcka och vistas i naturen men innebär också att vi har en skyldighet att ta hand om naturen. Som kajakuthyrare är vår existens direkt kopplad till naturen. Den är anledningen till att våra gäster kommer till oss och därför har naturen högsta prioritet för oss.


Det finns många sätt att ta hand om naturen och att ta enkla och mer hållbara beslut när du planera din resa och paddlar hos oss. På den här sidan vill vi visa dig vad vi gör och hur du kan hjälpa oss att skydda naturen och bidra till en positiv upplevelse för dig och andra gäster genom några enkla knep. 

Källsortering & Återvinning


Det enklaste och bästa du kan göra för att minska nedskräpning av våra stränder och öar är att ta tillbaka dina sopor när du kommer tillbaka från kajakturen.


På vår anläggning hittar du tre soptunner för plast, glas och metall där du kan slänga soporna. På Stokens Camping där vi ligger på,  finns dessutom en pantstation vid receptionen och stora sopcontainer.


Den närmaste återvinningsstation på Orust ligger i Stocken - inte långt från campingens bilparkering. 


Strandstädning


Att ta med egna sopor hjälper redan väldig mycket. Tyvärr är det mycket plastavfall som spolas upp på kusten i Bohuslän. Det är många av oss och av våra gäster som hjälper och ta med skräp och plast de hittar under sina paddlingar - bli en av de du också! 


Västkuststiftelsen har installerat lådor med sopsäckar på många ställen på hela västkusten. På Strandstädarkartan kan du se stränder som redan städats och stränder med städbehov. Närmaste lådan från oss finns vid Påskhalk vid Grindebacken på Stora Härmanö. Du kan såklart få sopsäck från oss också - så varför inte ta med dig arbetshandskar när du komma till oss och bli en strandstädare du också! 


Om du vill veta mer om varför det finns mycket plast och skräp på Bohusläns stränder, kan du kolla in på Ren Kust och kolla videon vi har länkat till nedan. 


Toalett


Det finns toalett vid flera ställen runtomkring Stocken och Stora Härmanö. Vi alltid rekommenderar att använda toalett när det är möjligt för att minska övergödning av havet och mycket algblommning.


Vi har toalett på plats - den är i campingens servicehus som du kommer in i med hjälp av ett nyckelkort som du får av oss. 


Sedan finns det en toalett ute på Härmanö Huvud, vid Grindebackens strand och en i Gullholmen. Vill du veta exakt var de ligger kolla på kartan som gjordes under projektet 'Hållbar skärgård'. På deras hemsida hittar du fler tips och trivsregler för en hållbar skärgård och kajakpaddling! 

Att paddla till Käringön eller Gullholmen är ett  klimatsmart semestertips!

 

Planera en klimatsmart semester!


Vill du veta hur klimatsmart din semester är igentligen? Tillsammans med Västsvenska turistrådet och fler aktörer, har två forskare på Chalmers Tekniska Högskolan, Jörgen Larsson och Anneli Kamb, utvecklat en klimatsmart semesterkalkylator


Att bo i tält eller i husbil räknas som klimat-neutralt och boende i campingstuga eller vandrahem räknas som boende med lägre klimatpåverkan. Vi ligger mitt på Stockens Camping - här kan du tälta eller boka campingstuga innan och/eller efter du har paddlat hos oss. Du kan också bo i vandrahemmet Tofta Gård som är bara 15 minuters promenad från oss. 


Från oss kan du paddla till många fina platser. Att paddla till Käringön till exempel anges som klimatsmart semestertips och även att resa till Gullholmen nämns! Dit kan du paddla inom bara en timme - så varför inte paddla dit istället för att ta färjan? Vill du har fler tips om vart du kan paddla - kolla in här

Allemannsrätten & Kajakpaddling


"Inte störa - inte förstöra"

"Inte störa - inte förstöra" - det är huvudregeln i allemansrätten. Naturvardsverket har gjort jättefina brochyrer om allemansrätten, och allemansrätten och paddling. Vi har länkat till de nedan - såklart kan du också fråga vår personal om du har frågor kring allemansrätten, var du får tälta, om fågelskyddsområden i närheten och mycket mer!


Här hittar du broschyrerna:


Allemansrätten - paddling


Allemansrätten - en vägledning

PADDLING I VÅR & HÖST

lugnet innan & efter stormen

Det är i juli och augusti där vi har flest besökare. Vi på Bohus Kayak älskar sommarmånaderna - vädret är bra, det är varmt i luften och i havet och alla gäster är på semesterhumör! Vi är otroligt tacksamma för att du väljer att spendera en eller flera av dina värdefulla semesterdagar hos oss och vi har otroligt rolig under sommaren tack vore dig!


Men...visste du att det är minst lika fin i maj och i juni? Under dessa månader är det ofta redan varmt - både i luften och i vattnet - och med rätt klädsel är kajakpaddling inget problem! Även om naturen redan har vaknat har inte alla båtar hunnit ut på havet ännu, och ofta är det mycket lugnare på havet än mitt på sommaren. 


Efter maj, juni, juli och augusti kommer...ja! Fina, fina september! Att paddla i september är magisk. Det är ofta fortfarande varmt i vattnet och i luften, det är mindre båttrafik på havet och mer plats på öarna för att båda eller tälta. 


Genom att resa till oss när det är mindre besökare, hjälper du oss att minska miljöpåverkan under högtiderna på sommaren och att bygga en robustare verksamhet. 

Pår i solnedgång
gul dubbelkajak på strand med tält i bakgrund
fyra kajaker i kvällssol
kossor på strand med kajak i bakgrund
utekök i solen
segelbåt i solnedgången

Remember September!


Tillsammans med många andra aktörer i regionen håller vi öppet under septembermånaden. Butiken är stängd men onlinebokningen är öppet hela september ut. När du bokar kajak online får du instruktioner via mejl hur du, på egen hand, ta fram kajak och utrustning. Önskar du att få instruktioner eller hjälp av personal, hör gärna av dig innan så kommer vi ner till butiken och hjälper dig!


Stocken Camping som vi ligger på har också öppet under hela september, så varför inte förlänga semestern och bo en helg i en mysig stuga på campingen, paddla kajak och äta god mat i en av de många restauranger i närheten?


Södra Bohuslän Turism har samlat fler företag som har septemberöppet här.